12-15 sneetjes | 15 minuten + 1 uur rijzen & 20 min bakken | Makkelijk |
Wie kent ze niet? Ciabatta-achtige, platte broden – naturel, met olijven, Italiaanse kruiden, gedroogde tomaatjes. In dit tomatenbrood met olijven vind je een beetje van alles: zontomaatjes, groene en / of zwarte olijven en tijm! Lekker voor bij de borrel met een tapenade of dip of als lunch met een flinke pluk rucola en gegrilde artisjokken bijvoorbeeld.
INGREDIËNTEN
- 50 gram GreenAge olijfschijfjes
- 50 gram GreenAge zwarte olijven zonder pit, in stukjes gesneden
- 1 potje GreenAge zontomaatjes, uitgelekt & fijn gehakt
- de blaadjes van 3 takjes verse tijm, fijn gehakt
- ½ teen knoflook, uitgeperst
- ½ tl GreenAge kokosbloesemsuiker
- ½ tl vers gemalen (zwarte) peper
- 350 speltbloem
- 250 ml warm water
- 3 el olijfolie
- een zakje droge gist (7 gr)
BEREIDEN
- meng bloem, kokosbloesemsuiker, peper, gist, water en olijfolie tot een soepel deeg
- kneed olijven, tijm en tomaten erdoor
- laat in de kom, losjes bedekt met een vochtige theedoek, op een warme plaats (bijvoorbeeld in de oven op 50 graden) ongeveer 1 uur rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is
- warm de oven voor op 180 graden
- haal het deeg uit de kom, duw de lucht eruit en vorm tot een plat, rechthoekig brood
- leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat, leg er de vochtige theedoek weer overheen en laat nog 10 minuten rijzen
- haal de theedoek van het brood, schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca. 20 minuten gaar
VARIATIETIPS
- je hoeft natuurlijk niet per se groene én zwarte tomaten in dit brood te gebruiken – alleen groen of alleen zwart is natuurlijk ook prima
- gebruik in plaats van zontomaatjes eens GreenAge zontomaatjes-halfgedroogd – deze zijn minder zout en wat sappiger dan zontomaatjes – voeg wel ½ tl zout aan de bloem toe wanneer je het met de rest van de ingrediënten gaat mengen