4 personen | bereidingstijd 45 minuten + 8 uur weken |
Makkelijk |
Bruine bonen uit Zeeland en spelt uit Groningen: het gouden graan uit Noord-Nederland ontmoet stoere retro bonen van de Zuid-Westelijke Hollandse kust in dit hartverwarmend, kruidig soepje! Als alternatief voor de bruine bonen, kun je ook Borlotti bonen gebruiken.
INGREDIËNTEN
- 200 gram gedroogde GreenAge bruine bonen, 6-8 uur geweekt in koud water, daarna afgespoeld
- 200 gram GreenAge spelt, een uur geweekt in koud water, daarna afgespoeld
- 100 gram gerookt biologisch spek, in blokjes of reepjes
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
- 1 wortel in dunne halve schijfjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- de takjes van enkele takjes bladpeterselie, fijngehakt
- de blaadjes van enkele takjes bladpeterselie, fijngehakt
- een plukje verse rozemarijn, fijngehakt
- 10 blaadjes verse salie, fijngehakt
- 1,5 liter groente- of vleesbouillon
- 250 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
- de takjes van enkele takjes bladpeterselie, fijngehakt
- zout en peper
BEREIDEN
- kook de bruine bonen in ruim water (zonder zout) in ca. 30-50 minuten beetgaar, giet af
- kook het spelt in ruim water (zonder zout) in ca. 20 minuten beetgaar, giet af
- verwarm een scheut milde olijfolie, doe spek, sjalot en knoflook in de pan en fruit enkele minuten op laag vuur
- voeg tomatenpuree, wortel en bleekselderij, salie, gehakte peterselietakjes en rozemarijn toe, fruit enkele minuten mee
- doe de bouillon, champignons, spelt en bonen erbij
- gaar nog ca. 10 minuten door op laag vuur
- breng de soep op smaak met peper en zout en gehakte peterselie
- naar smaak kun je de soep pureren (houd daarvoor een staafmixer gedurende enkele seconden in de soep: zo blijft deze lekker crunchy)