Chiazaadjes nemen tot wel 10 x hun volume aan vocht op. En vol water, (kokos)melk of bijvoorbeeld yoghurt, worden ze heerlijk zacht en geleiachtig. Niet verwonderlijk dus, dat je van chiazaadjes de makkelijkste en lekkerste puddinkjes maakt. Voor dit recept gebruik je amandelmelk en Griekse yoghurt, maar je kunt even goed gewone of iedere andere plantaardige melk gebruiken.
Lees meer →HOOFDINGREDIËNT
Wanneer bij ons de zomer begint, is het winter in Brazilië. In juni vieren de Brazilianen “Festa Juninha” en daar hoort dit fris en zomers gebakje / toetje bij van tapioca & kokos. Met een stengel sereh, vanille en limoenrasp geef je er je eigen frisse en kruidige twist aan.
Lees meer →Deze pesto ziet eruit als de klassieke pesto Genovese maar is het niet. Pesto Genovese maak je traditioneel met pijnboompitten en zónder knoflook. Maar je kunt in plaats van pijnboompitten natuurlijk ook noten gebruiken, zoals cashew, walnoot of in dit geval: amandelen. En omdat wij bij GreenAge dol op knoflook zijn, mag dat er ook bij! Heerlijk op een broodje oude kaas met zoete rode paprika of door pasta. Buon apetito!
Lees meer →Parelgerst: de “half volkoren” variant van parelgort. Parelgerst van GreenAge is geteeld door Piet en op molenstenen geslepen door Cees. Het graan is snel gaar (want je hoeft het niet te weken) & is afgekoeld een perfecte basis voor salades. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met wat je erdoorheen mengt. Wij kiezen hier voor een frisse zomerse versie, met tomaatjes en verse groene kruiden!
Lees meer →“Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” Wie kent deze mop nou niet? Als kind leek mij (Zij van GreenAge) worteltjestaart ronduit vies. Wortel & taart in 1 gerecht kan niet goed gaan. Inmiddels weet ik wel beter en blijkt carrotcake niet alleen waanzinnig jammie maar ook nog eens in vele versies een steeds weer verrassend baksel. Heel Holland bakt worteltjestaart zeg maar ;- )
Lees meer →“Oatmeal”, oftewel “havermout.” De Engelsen en Amerikanen maken er al jaren cookies van. En dat kunnen wij ook natuurlijk. In dit recept verrijken we de cookies met hazelnoten en cranberries, maar je kunt natuurlijk iedere noot en ieder (klein) gedroogd fruitje kiezen wat je wilt!
Lees meer →De persoonlijke favoriet van GreenAge, geweldig op een klassieke bitterbal of bij oude (geiten)kaas! Zelf mosterd maken is kinderachtig eenvoudig. Je moet het alleen wel juist timen wanneer je de mosterd maakt. Vandaag bedenken dat je morgen zelfgemaakte mosterd wilt eten, werkt niet. Mosterd moet rijpen, fermenteren. En dat duurt minimaal een dag of drie maar idealiter een dag of tien.
Zelf gemaakte mosterd is 6-8 weken houdbaar in de koelkast, maar als je de mosterd langer houdbaar wilt maken: steriliseer de pot en deksel, doe de mosterd erin, sluit goed af en zet de pot daarna ca. 5 minuten in een pan (rustig) kokend water. Goed af laten koelen. Je mosterd is dan makkelijk een half jaar houdbaar.
Je kunt eindeloos variëren met kruiden en azijnsoorten. Kurkuma maakt je mosterd mooi diep geel van kleur, zonder de smaak te beïnvloeden.
Lees meer →In de meeste recepten voor mosterdsoep wordt mosterd gebruikt. Da’s op zich niet vreemd natuurlijk. Wanneer je mosterdzaad gebruikt in plaats van mosterd, krijg je een heel ander effect: de soep wordt minder zuur en de mosterdsmaak milder maar kruidiger. Dit combineert perfect met het zoete, aardse karakter van pompoen. De schil van die pompoen laat je lekker zitten, want die wordt net zo zacht als het vruchtvlees en geeft juist een krachtige smaak en kleur aan de soep.
Lees meer →Speculaas wordt nog specialer wanneer je het vult met zelf gemaakt amandelspijs. Wat zogezegd “een eitje” is, je moet alleen even weten hoe je het maakt. Dus dat vertelt Zij van GreenAge je graag met dit recept wat zij schreef voor het kookboek Eerlijk Eten. Daarin vind je trouwens ook haar recept voor je eigen speculaaskruidenmengsel!
Lees meer →Een traditioneel Sardijns recept: fregola in bouillon – het is geen soep en het is geen “gewoon” pastagerecht maar zit hier precies tussenin! Als je geen vongole kunt krijgen, kun je voor dit recept natuurlijk ook gewoon mosselen gebruiken.
Lees meer →