Bio producten

FAQ

FOTO 1
 

Waarom zit er maar zo weinig kombucha in een portieverpakking?

Doordat we de kombuchas 90-130 dagen laten fermenteren, zijn ze extreem veel sterker dan de kombuchas uit fles. Ze zijn zo sterk, dat je ze zelf aan kunt vullen met water. Een zakje is voldoende om een glas van 200-250 ml (bruis)water om te toveren tot een glas kombucha zoals het bedoeld is.
 
We zijn wereldwijd de eersten die kombucha als microdrink en op deze manier lichtgewicht en eco-vriendelijk verpakken. We hebben laten onderzoeken welke impact dat heeft op de CO2 footprint en die is maar liefst 90% kleiner dan die van een flesje kombucha. Bedenk maar eens wat het betekent voor energie verbruik en brandstof wanneer al dat gewicht van glas, blik, kratten en zware dozen niet vervoerd en gekoeld hoeft te worden!
 
En: bedenk ook welke kosten groothandels en winkeliers besparen bij opslag en transport en display van deze producten ten opzichte van gekoelde flessen en blikken kombuchas. Op 1 pallet gaan bijna 15.000 zakjes kombucha. Dat doet geen kombucha in fles of blik ze na. En voor thuis geldt dat je ze dus overal kunt bewaren en dat ze nauwelijks ruimte innemen.
 
Uiteindelijk bestaat een glas kombucha voor het grootste deel uit water. Dat kunnen we er na de lange fermentatie zelf aan toe voegen, maar dat kan iedereen net zo goed zelf doen. En je daarmee niet alleen veel planeetvriendelijker gedragen, maar ook de keus te maken hoe jij je kombucha het liefste drinkt.
 
Een Cidrani kombucha zakje stop je in je tas of jaszak en neem je mee naar werk, studie, sport, naar een dagje buiten de deur en op reis. Altijd en overal kun je van je dagelijkse dosis kombucha genieten. Wanneer je wilt en waar je wilt.

Waarom smaken deze kombuchas zo veel minder zoet dan de rest?

Cidrani kombucha is friszuur in plaats van zoetig. Een belangrijk verschil ten opzichte van de meeste in winkels verkrijgbare kombucha is namelijk dat er geen (geraffineerde) suiker is toegevoegd. Een drupje rauwe honing (in enkele varianten) is alles. Dat is een belangrijk verschil met vele kombuchas die je momenteel in horeca, (natuur)voedings-, gezondheids- en speciaalzaken vindt.
 
Suiker doet niets voor je kombucha, noch voor je lijf. Sterker nog, het doet de gezondheid bevorderende werking van de kombucha grotendeels te niet. Gezoete kombucha bevat gemiddeld 15-20 gram suiker per glas. Cidrani maximaal 5 gram (afkomstig van de honing) per glas. Het publiek wat zich bewust is van de werking van kombucha, wíl ook helemaal geen gezoete kombucha.
 
De enige reden dat de meeste tot nu toe verkochte kombuchas een zoete smaak hebben, is omdat de producenten ervan weten dat ze met een zoete smaak, makkelijker terrein winnen onder met name het publiek wat zich niet ten volle bewust is van wat kombucha is, wat het voor je gezondheid doet. Kombucha is “hip, hot en trendy” en een zoete kombucha met aardbeiensmaak genereert snellere en meer sales.
 
Kombucha is geen beschermde, gedefinieerde term. Dus als je een flesje vult met 10 ml kombucha en 240 ml fruitsap met water, dan kun je er zonder problemen kombucha op zetten.

De meeste in de winkels verkrijgbare kombuchas zijn gepasteuriseerd en / of staan in het koelvak. Cidrani kombucha niet. Betekent dat dat ze niet vers zijn?

Integendeel! Tijdens de fermentatie van kombucha, “eten” gistcellen de voeding in de te fermenteren (groene) thee op. Die voeding bestaat uit suiker. Bij een 100% fermentatie, verdwijnt 100% van deze suiker. Bij een korte fermentatie blijven niet alleen suikers achter, maar ook gistcellen. Dat gisten kun je alleen stoppen, door de drank te pasteuriseren of door het in de koeling te bewaren. Gistcellen “slapen” immers bij lagere temperaturen. Wanneer je een ongepasteuriseerde en onvolledig gefermenteerde kombucha niet in de koeling bewaart, worden de gistcellen weer actief en bouwt zich druk op in het flesje of blikje, waardoor deze uiteindelijk uit elkaar klapt.
 
Cidrani kombucha fermenteert maar liefst minimaal 90 dagen. Soms wel 130 dagen. In ieder geval zo lang als nodig is om álle suiker te laten verteren. De vorming van pro- en postbiotica, vitaminen en mineralen is optimaal en maximaal. Écht goed gefermenteerde kombucha behoeft geen koeling meer. Het conserveert zichzelf.
 
Gepasteuriseerde kombucha kun je net zo goed niet kopen, want de actieve microbiotica gaan kapot van pasteurisatie. Dan is een glas groene thee niet alleen gezonder, maar ook veel voordeliger alternatief.
 
De kombuchas van Cidrani zijn niet gepasteuriseerd en bevatten levend ferment.

Is kombucha van volledige fermentatie gezonder?

Volgens de “food first” hypothese van National Library of Medicine door de universiteit van Stanford, is wetenschappelijk bewezen dat de consumptie van 2-3 porties gefermenteerde voedingsmiddelen / dranken gedurende 6 tot 10 weken, tot een drastische afname van microontstekingen in het spijsverteringsstelsel leidt en de microbiotische diversiteit in de darmen sterk verbetert (en een veel groter effect heeft dan de alom aangeprezen consumptie van vezels). Maar dit geldt alleen voor low-sugar en volledig gefermenteerde producten (zoete en kort gefermenteerde kombuchas komen daar niet eens bij in de buurt).

Ten slotte: game changing & wetenschappelijke onderbouwing

Op alle fronten lopen we 100 stappen voor en steken we met kop en schouders boven de rest uit. We hebben onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek laten doen (wat een zeer kostbaar proces was) door de Farmaceutische biochemische fakulteit van Universiteit Zagreb. Die resultaten zullen we publiceren, maar dat kan pas nadat Scientific Journal de uitslag heeft gecommuniceerd. Binnenkort start een trial met de Universiteit van Belgrado naar de impact van darm microbiotica en SCFA’s. Ook een kostbaar verhaal, maar het gaat hier dan ook niet om een zoveelste kombucha. Tot slot: we hebben geïnvesteerd in een professionele meter van gezonde zuren en polyphenolen in het bloed en we hebben in Kroatië een Chief Science Officer met een PhD en twee microbiologen, gespecialiseerd in bioinformatica in dienst. Oftewel: we pakken het bloedserieus aan en het gaat dus niet alleen om weer een kombucha, maar dan in een revolutionaire verpakking ;- )

 
 kombuchas-box

 

cidrani-kombuchas-knop-greenage-001
hier-te-koop-knop
cidrani-winkel-knop
cidrani-horeca-knop

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links