4 personen | 60 minuten | Gemiddeld |
Krentjebrij (ook wel watergruwel genoemd) is een historisch gerecht uit het noorden van Nederland. “Gruwel” klinkt niet erg gezellig, het is een verbastering van het Engelse woord “gruel” wat “papje, brij” of “moes” betekent. Traditioneel maak je krentjebrij met krenten en rozijnen. GreenAge geeft er een eigen twist aan met een mix van diverse gedroogde besjes en fruitjes.
INGREDIËNTEN
- 150 gram GreenAge parelgerst
- 150 gram GreenAge kokosbloesemsuiker
- 50 gram GreenAge gojibessen
- 50 gram GreenAge cranberries
- 50 gram GreenAge kersen
- 50 gram GreenAge sultana rozijnen
- 2 kaneelstokjes
- een stukje verse gember van ca. 1 x 3 cm, geschild
- 6 limoenblaadjes
- 2 serehstengels, in de lengte opengesneden
- 1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden
- 1 liter bessen- of blauwe druivensap
- 1 liter water
- 1 glas rode (dessert)wijn
- snufje zout
BEREIDEN
- doe alle ingrediënten in een ruime pan
- breng zachtjes aan de kook
- zet het vuur laag en laat ca. 1 uur zachtjes koken, tot de parelgerst beetgaar is (of iets langer voor een wat zachtere “bite”) – roer wel af en toe even door
- verwijder limoenblaadjes, serehstengels, kaneel- en vanillestokjes
- laat de besjebrij afkoelen en serveer met eventueel een schepje crème fraîche met geraspte limoenschil of geklopte room
VARIATIETIPS
- naar smaak kun je meer of minder vocht (water / sap) toevoegen
- als je geen wijn wilt gebruiken, vervang je het met bessen- of blauwe druivensap
- in deze versie zijn diverse besjes / vruchtjes gebruikt – maak je eigen mix naar jouw smaak
- strooi wat vers rood fruit over de besjebrij voor het serveren