Bonen zijn de zaden van vlinderbloemige planten uit de peulvruchtenfamilie, vol krachtige voedingsstoffen, zoals vezels, anti-oxidanten, eiwitten, mineralen en vitaminen. Bonen zijn er in bijzonder veel verschillende verschijningen, waaronder zwarte, witte en Borlotti bonen. Allen zijn ze even gezond en bevatten ze 3 tot 4 keer meer eiwitten dan granen. Dat maakt ze zeer geschikt voor een vegetarisch menu. Zwarte bonen vormen het hoofdbestanddeel van de maaltijd in vele Zuid-Amerikaanse landen. Denk bijvoorbeeld aan Braziliaanse Feijoda of Chileense Chili. […]
Lees meer →PEULVRUCHTEN
Spliterwten zijn groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. De erwten vallen daardoor in twee stukken uit elkaar, ze splitsen. Vandaar de naam “split”erwt. Het weghalen van het velletje heeft als voordeel dat je ze meteen kunt verwerken in gerechten (vooral soep) en ze makkelijk zacht worden en uit elkaar vallen. In Nederland zijn spliterwten vooral bekend voor het maken van erwtensoep; met selderij, wortelen, ui en verse kruiden en voor de liefhebber de beste biologische rookworst die je […]
Lees meer →Heb je linzen, dan heb je een maaltijd. Linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. In voor een groot deel vegetarische landen als India spelen linzen de hoofdrol in vele gerechten. Aan variatie geen gebrek: linzen zijn er groen, rood, Frans, van de berg en “Beluga,” in salades, soepen en sauzen. En ze staan supersnel op tafel want linzen hoeven niet te weken en zijn in 15-25 minuten […]
Lees meer →De kikkererwt groeit met 2 tot 3 tegelijk in 1 peul en is groter en grover dan de gewone groene of gele erwt. Al sinds 8000 jaar werd de kikkererwt geteeld in Anatolië (het Aziatische deel van Turkije). Van daaruit verspreidde deze peulvrucht zich naar het Middellandse Zeegebied en India. Kikkererwten dragen de naam van de bekende groene beestjes maar hebben niets met kikkers te maken. “Keker” is de oud-Hollandse naam voor kikkererwt en is afgeleid van het Latijnse “cicer” […]
Lees meer →Deze kleine peulvruchten groeien aan grote planten met lange, harige peulen. Met 10-20 tegelijk komen ze uit hun wollige jasjes. Mungbonen zijn detox-bonen bij uitstek: ze helpen je lichaam van binnen schoon te houden. Daarnaast zijn ze licht verteerbaar en een bron van kalium, magnesium en vezels. Mungbonen zijn groen, klein, fris en buitengewoon lekker. Ze zijn familie van de grotere, rode adukiboon en het hoofdingrediënt voor diverse Aziatische toetjes. Maar ook in soepen en stoofschotels smaken deze groene […]
Lees meer →Heb je linzen, dan heb je een maaltijd. Linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. In voor een groot deel vegetarische landen als India spelen linzen de hoofdrol in vele gerechten. Aan variatie geen gebrek: linzen zijn er groen, rood, Frans, van de berg en “Beluga,” in salades, soepen en sauzen. En ze staan supersnel op tafel want linzen hoeven niet te weken en zijn in 15-25 minuten […]
Lees meer →Heb je linzen, dan heb je een maaltijd. Linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. In voor een groot deel vegetarische landen als India spelen linzen de hoofdrol in vele gerechten. Aan variatie geen gebrek: linzen zijn er groen, rood, Frans, van de berg en “Beluga,” in salades, soepen en sauzen. En ze staan supersnel op tafel want linzen hoeven niet te weken en zijn in 15-25 minuten […]
Lees meer →Bonen zijn de zaden van vlinderbloemige planten uit de peulvruchtenfamilie, vol krachtige voedingsstoffen, zoals vezels, anti-oxidanten, eiwitten, mineralen en vitaminen. Bonen zijn er in bijzonder veel verschillende verschijningen, waaronder zwarte, witte en Borlotti bonen. Allen zijn ze even gezond en bevatten ze 3 tot 4 keer meer eiwitten dan granen. Dat maakt ze zeer geschikt voor een vegetarisch menu. Borlotti bonen zijn een van oorsprong Italiaanse bonensoort. Meest bekend is de Borlotti als belangrijk ingrediënt van “Minestrone,” wat letterlijk […]
Lees meer →Heb je linzen, dan heb je een maaltijd. Linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. In voor een groot deel vegetarische landen als India spelen linzen de hoofdrol in vele gerechten. Aan variatie geen gebrek: linzen zijn er groen, rood, Frans, van de berg en “Beluga,” in salades, soepen en sauzen. En ze staan supersnel op tafel want linzen hoeven niet te weken en zijn in 15-25 minuten […]
Lees meer →Heb je linzen, dan heb je een maaltijd. Linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. In voor een groot deel vegetarische landen als India spelen linzen de hoofdrol in vele gerechten. Aan variatie geen gebrek: linzen zijn er groen, rood, Frans, van de berg en “Beluga,” in salades, soepen en sauzen. En ze staan supersnel op tafel want linzen hoeven niet te weken en zijn in 15-25 minuten […]
Lees meer →