Soepje van bruine bonen en spelt

soepje-van-borlotti
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen bereidingstijd 45 minuten
+ 8 uur weken
Makkelijk

Bruine bonen uit Zeeland en spelt uit Groningen: het gouden graan uit Noord-Nederland ontmoet stoere retro bonen van de Zuid-Westelijke Hollandse kust in dit hartverwarmend, kruidig soepje! Als alternatief voor de bruine bonen, kun je ook Borlotti bonen gebruiken.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram gedroogde GreenAge bruine bonen, 6-8 uur geweekt in koud water, daarna afgespoeld
  • 200 gram GreenAge spelt, een uur geweekt in koud water, daarna afgespoeld
  • 100 gram gerookt biologisch spek, in blokjes of reepjes
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel in dunne halve schijfjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • de takjes van enkele takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • de blaadjes van enkele takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • een plukje verse rozemarijn, fijngehakt
  • 10 blaadjes verse salie, fijngehakt
  • 1,5 liter groente- of vleesbouillon
  • 250 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
  • de takjes van enkele takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • zout en peper

BEREIDEN

  1. kook de bruine bonen in ruim water (zonder zout) in ca. 30-50 minuten beetgaar, giet af
  2. kook het spelt in ruim water (zonder zout) in ca. 20 minuten beetgaar, giet af
  3. verwarm een scheut milde olijfolie, doe spek, sjalot en knoflook in de pan en fruit enkele minuten op laag vuur
  4. voeg tomatenpuree, wortel en bleekselderij, salie, gehakte peterselietakjes en rozemarijn toe, fruit enkele minuten mee
  5. doe de bouillon, champignons, spelt en bonen erbij
  6. gaar nog ca. 10 minuten door op laag vuur
  7. breng de soep op smaak met peper en zout en gehakte peterselie
  8. naar smaak kun je de soep pureren (houd daarvoor een staafmixer gedurende enkele seconden in de soep: zo blijft deze lekker crunchy)

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links