Risotto van Calasparra met rode bietjes

RISOTTO-VAN-CALASPARRA-EN-RODE-BIETJES
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen 45 tot 120 minuten Gemiddeld

Risotto is een gerecht in honderden varianten. Al was het alleen al omdat er best veel verschillende soorten risottorijst zijn. Meest bekend zijn de Italiaanse “klassiekers” zoals Arborio en Carnaroli. Minder bekend zijn Roma, Baldo en Vialone Nano. Zij van GreenAge gebruikt het liefst Spaanse rijst. Spaans? Ja, want uit het Spaanse Calasparra komt Calasparra D.O.P., de geografisch beschermde rijst waar de Spanjaarden traditioneel hun paella mee maken. Met eigenschappen die misschien nog wel mooier zijn dan die van Italiaanse risottorijst: Calasparra neemt tot 5 keer zijn volume op in vocht! Echte smaakbommetjes dus! In dit recept wordt deze prachtig lekkere rijst gecombineerd met rode bietjes, voor een aardse en fris-fruitige smaak!

INGREDIËNTEN

  • 200 gram GreenAge Calasparra D.O.P.
  • 200 gram rode bieten (rauw of gekookt)
  • scheutje mille olijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, fijn gehakt
  • 1 dl droge witte wijn
  • 3/4 tot 1 liter bouillon (zelfgemaakt of van een bouillonblokje van goede kwaliteit)
  • peper en zout
  • 4 takjes verse tijm, de blaadjes eraf gerist en eventueel fijn gehakt
  • de fijn geraspte schil van 1 onbehandelde citroen
  • het sap van 1 citroen
  • extra vergine olijfolie
  • 45 gram geraspte oude geitenkaas

BEREIDEN

  1. als je rauwe bieten gebruikt: wrijf deze in met wat milde olijfolie. Bestrooi ze met zout en rooster ze 75 minuten in een oven van 175 graden. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in kleine blokjes van ca. 1 x 1 cm
  2. als je gekookte bieten gebruikt: schil ze en snijd ze in kleine blokjes van ca. 1 x 1 cm
  3. verwarm de bouillon tot heet, ondertussen doe je het volgende:
  4. verhit een scheut milde olijfolie in een pan met dikke bodem, fruit hierin sjalot, knoflook en de helft van de tijm enkele minuten (niet bruin laten worden)
  5. voeg de rijst toe en fruit zachtjes 2 minuten mee
  6. blus met de droge witte wijn en roer zacht tot de wijn bijna verdampt is
  7. voeg de volgende soeplepel bouillon toe en ga zo door tot de rijst bijna gaar is (dit duurt ongeveer 20 minuten voor witte Calasparra en 35 minuten voor volkoren Calasparra)
  8. doe de bietenblokjes en citroenrasp erbij, warm even goed door en breng op smaak met peper en zout
  9. schep een flinke lepel risotto op (voorverwarmde) borden
  10. besprenkel met olijfolie en citroensap, bestrooi met wat versgemalen peper
  11. verdeel de geraspte oude geitenkaas erover en tot slot de rest van de tijm

SERVEERTIPS

  1. strooi na de kaas ook een lepeltje geroosterde pompoen- of zonnebloempitten over de risotto
  2. verdeel een handje kiemen (zoals alfalfa) over de risotto

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links