Raasdonders met kapucijners uit Groningen

raasdonders
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen 1 ½ uur + 8 uur weken Gemiddeld

Kaapse raasdonders is een gerecht uit het boek Otje van Annie M.G. Schmidt. Een kookboek wat in 1999 ter hommage aan de schrijfster werd uitgegeven, draagt ook deze naam. Volgens de kok in Otje maak je Kaapse raasdonders door kapucijners, ui en spek bij elkaar in een pan te gooien en het geheel op een vuurtje te zetten. Otje dicht de raasdonders de volgende triviale eigenschappen toe: a) ze zouden helpen tegen liefdesverdriet en b) ze zouden winderigheid veroorzaken. Wat GreenAge betreft lijkt ons recept wel enigszins op dat van Otje. Of de eigenschappen kloppen, durven we niet te zeggen :- ) Maar jammie zijn ze in ieder geval wel!

INGREDIËNTEN

  • 200 gram GreenAge kapucijners Van Hollandsche Bodem
  • 2 takjes tijm
  • 1 gepelde ui, met daarin 10 kruidnagels gestoken
  • 200 gram zuurkoolspek of gerookt spek, in blokjes van ca. 1 x 1 cm gesneden
  • 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
  • 2 grote zoetzure appels, geschild en in blokjes van ca. 1 x 1 cm gesneden
  • de blaadjes van 5 takjes platte peterselie, fijn gesneden
  • een theelepel grove mosterd
  • sap van 1⁄2 citroen
  • heel fijn geraspte schil van 1⁄2 onbehandelde
  • peper en zout
  • voor erbij: piccalilly, zilveruitjes, mosterd, augurkjes

BEREIDEN

  1. week de kapucijners 8 uur (of een nachtje) in ruim, koud water
  2. spoel de kapucijners af en breng een pan water aan de kook met daarin de ui met kruidnagels
  3. kook de kapucijners met de ui met kruidnagels en de takjes tijm in ca. 60-90 minuten beetgaar
  4. schep de ui uit de pan, giet de kapucijners af en haal de tijm eruit
  5. terwijl de kapucijners koken, bak je de spekblokjes krokant
  6. schep de spekblokjes uit de pan en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken
  7. bak de uienringen zacht en glazig in het bakvet van de spekblokjes
  8. voeg de appelblokjes toe en bak zachtjes enkele minuten mee tot de appel goed warm is
  9. schep de kapucijners, spekblokjes, mosterd, citroensap, geraspte citroenschil en peterselie door de uien en appel
  10. breng op smaak met peper en zout
  11. zet schaaltjes piccalilly, mosterd, augurkjes en zilveruitjes op tafel
  12. serveer de Raasdonders met gekookte krieltjes & een frisse groene salade

VARIATIETIPS

  1. laat de spekjes weg en vervang ze met blokjes gebakken (stevige) tofu of tempeh
  2. een ander alternatief voor spekjes zijn bijvoorbeeld stukjes walnoot: ook deze bak je eerst lekker krokant (wel in een klein scheutje milde olijfolie), kruid ze daarna met zout en peper en leg ze op een bord met keukenpapier en meng ze later door de kapucijners, ui, appel, etc.

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links