Pasta Foriana

pasta-fiorana
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen 20 minuten Makkelijk

Pasta Foriana is een van de culinaire schatten van Ischia, een klein vulkanisch eilandje in het noorden van de Golf van Napels. De combinatie van hartig en zoet, maakt van deze saus een wonderlijke metgezel van pasta, kaas, salades en brood!

INGREDIËNTEN

  • 50 ml milde olijfolie
  • 8 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 5 ansjovisfilets (optioneel)
  • 75 gram GreenAge walnoten, grof gehakt
  • 75 gram GreenAge pijnboompitten
  • 75 gram GreenAge sultana rozijnen
  • ¼ theelepel gedroogde chiliflakes
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • versgemalen peper en zout
  • extra vergine olijfolie
  • Parmezaanse kaas of Pecorino (optioneel)
  • 500 gram pasta naar keuze

BEREIDEN

  1. rooster walnoten en pijnboompitten in een droge koekenpan tot de pijnboompitten licht bruin beginnen te kleuren
  2. verwarm de olie in een diepe pan of wok
  3. fruit hierin knoflook en ansjovis 3-4 minuten op laag vuur (beslist niet te heet, anders wordt de knoflook bitter) tot de ansjovisjes zijn “gesmolten”
  4. voeg gehakte walnoten & pijnboompitten, rozijnen, chiliflakes, rozijnen en oregano toe en laat ca. 5 minuten op zacht vuur pruttelen
  5. kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing beetgaar
  6. giet de pasta af en doe in een voorverwarmde serveerschaal
  7. meng met de helft van de saus, breng op smaak met peper en zout
  8. besprenkel met extra vergine olijfolie
  9. rasp er Parmezaanse kaas of Pecorino over
  10. serveer de rest van de saus er apart bij zodat iedereen er naar eigen smaak nog saus bij kan doen

TIPS

  1. de ansjovisjes proef je niet in dit gerecht, als je ze fruit in de olijfolie smelten ze en geven ze je saus een krachtige, hartig zoute smaak – je kunt ze eventueel weglaten, maar voeg dan wat extra zout toe voordat je de saus mengt met de pasta
  2. deze saus serveer je het best met lange pasta zoals spaghetti, linguini, tagliatelle etc. maar een “kleine” of holle pasta mag natuurlijk ook
  3. voor een dunnere, meer tapenade achtige structuur, kun je de geroosterde walnoten & pijnboompitten, knoflook en rozijnen eerst samen in een keukenmachine malen – fruit vervolgens de ansjovisjes en voeg dan de gemalen mix, chili en oregano toe, volg vanaf hier het recept zoals beschreven
  4. Foriana saus kun je tot 2 weken bewaren in een kunstof bakje of jampot – giet er dan na gebruik steeds een dun laagje olijfolie over om de saus te beschermen tegen uitdroging en bederven
  5. Foriana saus is ook koud heerlijk: op toast met schapen- of geitenkaas of bij / over een salade van geroosterde bietjes

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links