Oud Hollandsche bruine bonensoep

bruinebonensoep
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
8 personen 4 uur + 8 uur weken Makkelijk

Winterweer – of in ieder geval koud weer – vraagt om hartverwarmende soep. In Nederland denkt men dan al snel aan erwtensoep en ja, goed klaargemaakt is erwtensoep een ware wintertraktatie. Minder voor de hand liggend maar minstens even traditioneel, is bruine bonensoep. Naar Oud Hollandsche receptuur het liefst. De bruine bonensoep van GreenAge mag je met reden een “slow food” gerecht noemen: het is geen soep die je in een half uurtje even in elkaar flanst. Het is een “langzame” soep die je met rust, tijd en liefde klaarmaakt om vervolgens genadeloos en “slow” van te genieten!

INGREDIËNTEN

  • 1 zakje GreenAge bruine bonen uit Zeeland
  • 500 gram runderschenkel
  • 500 gram schouderkarbonaadjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 3 takjes tijm
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 500 gram (nieuwe) aardappelen, in stukjes van ca. 5 cm gesneden
  • 2 preien, in ringen gesneden
  • 2 winterwortels, geschild, in halve plakken
  • 1/2 knolselderij, in blokjes van 3 x 3 cm gesneden
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 500 gram verse of gedroogde worst of verse rookworst
  • 200 gram zuurkoolspek, in blokjes van ca. 1 x 1 cm gesneden
  • de blaadjes van 5 stengels selderij, in dunne reepjes gesneden
  • de blaadjes van 5 stengels platte peterselie, fijn gesneden
  • 5 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 prei, het witte gedeelte in dunne ringetjes gesneden
  • 1/2 winterwortel in heel dunne plakjes
  • een hand vol dunne sperzieboontjes of haricot verts, gehalveerd

BEREIDEN

  1. week de bruine bonen 8 uur (of een nachtje) in ruim, koud water
  2. tijdens de laatste 3 uur van het weken kun je al met het trekken van de bouillon beginnen
  3. doe runderschenkel, karbonaadjes, laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen, tijm en knoflook in een grote pan en giet er 3 liter water bij
  4. breng het water aan de kook en zet dan de pan op het kleinste pitje wat je hebt, eventueel met een vlamverdeler eronder
  5. laat 3 uur trekken met het deksel op de pan
  6. schep af en toe met een schuimspaan het (eiwit)schuim van de soep
  7. haal vlees en kruiden uit de pan
  8. spoel de bonen af en doe ze in de bouillon, kook ca. 45 minuten tot de bonen gaar zijn
  9. bak ondertussen de zuurkoolspekblokjes in een droge koekenpan lekker krokant – laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier
  10. schep met een schuimspaan wat bruine bonen (ca. een koffiekop vol) uit de bouillon en houd ze apart
  11. doe prei, winterwortel, knolselderij, ui en de worst bij de soep en kook zachtjes door tot de groenten gaar zijn
  12. snijd ondertussen het vlees van de botten en snijd in kleine blokjes van ca 1 x 1 cm
  13. haal de worst uit de soep en snijd in dunne plakjes
  14. pureer nu de soep met een staafmixer: als je van grof houdt, pureer je kort. Houd je van fijner: pureer dan wat langer
  15. doe het kopje bruine bonen, het in blokjes gesneden vlees, de worst, selderij, prei, wortel en boontjes in de soep, roer even goed door en breng de soep op smaak met peper en zout
  16. strooi vlak voor het serveren de peterselie, bosui en krokante spekjes over de soep

VEGETARISCHE VARIANT

  1. sla het trekken van de bouillon over: zet de geweekte bruine bonen op met 3 liter groentenbouillon (zelf gemaakt of van een goede kwaliteit bouillonblokje)
  2. gaar een kopje bulgur of speltkorrels en meng deze na het pureren door de soep
  3. in plaats van zuurkoolspekblokjes: bak (stevige) tofublokjes of tempeh krokant en strooi deze vlak voor serveren over de soep

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links