Oliebollen à la GreenAge

OLIEBOLLEN
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
25 stuks 1 uur + 1,5 uur rijzen Gemiddeld

De oliebol. Wie kan er zonder? GreenAge niet, maar we houden wel van een beetje variatie dus onze bol zit boordevol cranberries, bosbessen, citroen en appel! Niet moeilijk, maar wel even goed plannen want het deeg moet natuurlijk de tijd krijgen om te rijzen. Varieer met fruit, meel en suikersoorten voor jouw persoonlijke verrassende creatie!

INGREDIËNTEN

  • 500 ml volle melk
  • 14 gram gedroogde gist
  • 1 losgeklopt ei
  • 75 gram roomboter
  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram durum tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 100 gram GreenAge Wilde bosbessen
  • 100 gram GreenAge Cranberries
  • 1 moesappel
  • de geraspte schil van 2 onbehandelde citroenen
  • het sap van 2 onbehandelde citroenen
  • 2 liter zonnebloemolie

BEREIDEN

  1. zorg dat alle producten op kamertemperatuur zijn wanneer je begint
  2. meng cranberries & bosbessen met het citroensap in een kommetje
  3. doe er 250 ml kokend water bij en laat 10 minuten wellen
  4. schil en rasp de appel
  5. giet de bessen af en dep ze droog met keukenpapier
  6. meng melk, gist, boter en ei
  7. meng bloem, zout, kaneel, citroenschil, appel, cranberries & bosbessen
  8. roer het bloem-fruitmengsel voorzichtig door de melk met een pollepel
  9. laat 15 minuten rusten
  10. roer dan nogmaals door en leg daarna een warme, natte theedoek over de kom
  11. laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen
  12. haal de doek van de kom, roer stevig door en dek weer af met de doek, laat nog eens 30 minuten rijzen
  13. haal de doek van de kom, roer het deeg een paar keer stevig door en laat 3 minuten staan terwijl je de olie verwarmt tot 175 graden in een frituurpan of (braad)pan met dikke bodem
  14. haal een ijsboltang door de hete olie en schep een bol deeg in de olie, bak in ca. 5 tot 6 minuten goudbruin en gaar – keer de bol halverwege
  15. bak de oliebollen met niet meer dan 5 tegelijk, anders koelt de olie teveel af
  16. laat de bollen uitlekken op een groot bord met daarop enkele vellen keukenpapier en bak door tot alle deeg op is
  17. leg de bollen daarna op een schone schaal en bestrooi ze met poedersuiker – serveer direct
  18. wanneer je de bollen pas later gaat eten, bewaar je ze nadat ze zijn afgekoeld in een goed afsluitbare bak of plastic zak

TIPS

  1. varieer met gedroogd superfruit: gebruik bijvoorbeeld eens GreenAge Superfruity of GreenAge Vlierbessen
  2. voor een tropische bol snijd je GreenAge Mango, Ananas en Banaan klein en meng je een handje GreenAge Kokos door het deeg
  3. het is gebruikelijk om maximaal 50-55% van het gewicht van de bloem te nemen aan fruit dus let er bij je eigen creaties op dat je in totaal ca. 250 gram fruit gebruikt
  4. varieer met verschillende bloemsoorten of maak een mengeling van kokosmeel, boekweitmeel en tarwe- of speltmeel
  5. in plaats van poedersuiker kun je GreenAge Kokosbloesemsuiker gebruiken
  6. gebruik in plaats van zonnebloemolie geurloze kokosolie

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links