Kruidige dip van witte bonen

kruidigedipwittebonen
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen 15 minuten + 60 minuten koken & bakken + 8 uur weken Makkelijk

Houmous maak je van kikkererwten. Daarom noemen we dit gerechtje geen “houmous van witte bonen” maar dip van witte bonen. Om grissini in te dippen, om op crostini te smeren, of om bij een stukje vis of vlees te eten. Dip van witte bonen kan altijd en blijft 3-4 dagen goed in de koelkast. Handig dus als je een feestje of borrel hebt en je wilt op de dag zelf niet te lang in de keuken staan!

INGREDIËNTEN

  • 75 gram GreenAge witte bonen
  • 1 bol knoflook
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • de blaadjes van 3 takjes tijm
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 10 stengeltjes bieslook, fijngehakt
  • een flinke scheut extra vergine olijfolie
  • het sap van 1-2 limoenent
  • peper & zout

BEREIDEN

  1. week de witte bonen 8 uur
  2. verwarm de oven voor op 160 graden
  3. kook de witte bonen in ca. 60 minuten gaar
  4. terwijl de bonen koken, pof je de knoflook: snijd het “kopje” van de bol af, zodat je alleen de topjes van de teentjes afsnijdt en de binnenkant ervan kunt zien)
  5. verdeel een eetlepel milde olijfolie over de bol en pak hem goed in met aluminiumfolie en leg hem in de oven
  6. pof de knoflook in 60 minuten gaar en zacht
  7. terwijl de knoflook poft en de bonen koken: verwarm een scheutje milde olijfolie in een koekenpan en fruit hierin sjalotten en tijm ca. 10 minuten tot ze zacht en gaar zijn (niet bruin laten worden)
  8. giet de bonen af, spoel ze goed met koud water tot ze lauw zijn en laat ze goed uitlekken
  9. doe de bonen en het sjalotten-tijm mengsel in een keukenmachine
  10. knijp de knoflook uit boven de kom van de keukenmachine (houd de bol ondersteboven en knijp de gekarameliseerde, zacht geworden inhoud uit de teentjes)
  11. voeg een flinke scheut olijfolie toe en het sap van 1 limoen en pureer tot een smeuiige, gelijkmatige dip
  12. voeg zoveel extra olijfolie en limoensap toe als nodig is om de dip naar jouw persoonlijke smaak te maken
  13. breng verder op smaak met peper en zout en roer de bieslook door de dip

VARIATIETIPS

  1. gebruik GreenAge zwarte bonen of GreenAge limabonen in plaats van witte bonen
  2. in plaats van bieslook kun je ook peterselie of basilicum gebruiken

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links