Kokosijs met zwarte sesam

KOKOSIJS
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
1 Liter 20 minuten + afkoelen en bevriezen Gemiddeld

In Azië kom je wel vaker toetjes tegen, gemaakt van ingrediënten die “wij Europeanen” eerder in hartige gerechten zouden gebruiken. Romig kokosijs met zwarte sesam is daar een typisch voorbeeld van. En oooo zo lekker!

INGREDIËNTEN

BEREIDEN

  1. rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze nootachtig ruiken
  2. laat iets afkoelen en maal fijn in een keukenmachine of vijzel
  3. doe kokosmelk, room en gemalen sesam met het vanillemerg in een pan met dikke bodem en breng net tegen het kookpunt aan (maar laat het niet koken)
  4. klop ondertussen de eidooiers met de kokosbloesemsuiker 5 minuten met een handmixer op hoge snelheid
  5. zet het vuur laag en doe een eetlepel hete kokosmelk bij het dooiermengsel terwijl je goed blijft mixen (anders krijg je roerei)
  6. doe dit nog een keer, maar dan met 2 eetlepels
  7. giet nu in een dun straaltje langzaam het dooiermengsel bij de kokosmelk terwijl je voortdurend roert met een garde of lepel
  8. zet het vuur wat hoger en blijf goed roeren totdat het mengsel gaat binden – pas op, het mengsel mag absoluut niet koken
  9. je weet dat je de juiste binding hebt, wanneer de “vla” aan de achterkant van een lepel blijft zitten en je er met je vinger een “lijn” in kunt trekken die niet meteen verdwijnt
  10. haal de pan van het vuur, giet het mengsel in een kom en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur
  11. zet de kom minimaal 4 uur in de koelkast voordat je er ijs van maakt – liefst een hele dag of nacht
  12. doe het mengsel in een ijsmachine en draai er luchtig ijs van
  13. als je geen ijsmachine hebt: zet een metalen kom in de vriezer wanneer je de vla in de koeling zet – giet na minimaal 4 uur de vla in de kom en roer goed door – zet in de vriezer en haal deze er na een kwartier weer uit – roer goed door en schraap daarbij goed langs de wanden – zet weer terug en blijf dit ieder kwartier herhalen tot het ijs de juiste consistentie heeft
  14. schep voor het opdienen het ijs in kommetjes of coupes, strooi er eventueel wat GreenAge kokos of zwarte sesamzaadjes overheen en / of decoreer met muntblaadjes. Ook heerlijk met vers tropisch fruit zoals mango of met rode bessen!

VARIATIETIPS

  1. in plaats van kokosmelk kun je ook volle melk gebruiken

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links