Khao Pad – Thaise gebakken rijst met ananas, garnalen en cashewnoten

KHAOPAD
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen 25 minuten Gemiddeld

Kenmerkend voor de meeste Thaise rijst- of noodlegerechten, is dat ze (als je eenmaal alles hebt gesneden en gehakt) binnen een paar minuten op tafel staan. Khao Pad (gebakken rijst) kom je tegen in allerlei variaties – deze is met paprika, cashewnoten, ananas en garnalen (de meest voorkomende versie).

INGREDIËNTEN

  • 200 g gare GreenAge jasmijnrijst (gebruik een restje of kook de rijst liefst een dag tot enkele uren voor gebruik)
  • 75 gram GreenAge sultana rozijnen – 10 minuten geweekt in heet water
  • 1 verse ananas, geschild, de kern eruit gehaald en het vruchtvlees in mooie gelijkmatige blokjes gesneden
  • 3 sjalotten, fijn gesneden
  • 1 flinke teen knoflook, geperst
  • stukje verse gember, geschild en geraspt
  • 2 rode pepers, schuin in flinterdunne plakjes gesneden
  • 200 g rauwe gepelde garnalen
  • 75 g geroosterde GreenAge cashewnoten
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
  • ½ tl kurkuma
  • enkele eetlepels vissaus
  • enkele eetlepels sojasaus
  • enkele eetlepes limoensap
  • optioneel enkele eetlepels GreenAge kokosbloesemsuiker
  • milde olijfolie
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • de blaadjes van 10 steeltjes koriander

BEREIDEN

  1. verwarm een wok op hoog vuur totdat deze gaat walmen.
  2. doe een flinke scheut milde olijfolie in de pan, voeg onmiddellijk sjalot, gember en knoflook toe, fruit kort tot de geuren vrijkomen, voeg dan de rode peper toe, fruit enkele seconden mee.
  3. doe de garnalen erbij en wok mee tot ze roze beginnen te kleuren.
  4. voeg rijst en rozijnen toe, bak enkele minuten mee.
  5. voeg 2 eetlepels vissaus, 2 eetlepels sojasaus & 2 eetlepels limoensap toe en roer om.
  6. voeg ananas en paprika toe en bak enkele minuten mee.
  7. voeg eventueel wat kokosbloesemsuiker toe om de ko phat naar smaak zoeter te maken, gebruik extra vissaus voor een zoutere en extra limoensap voor een zuurder resultaat. Meng op het laatst de cashewnoten en de helft van de koriander erdoor.
  8. bestrooi met de rest van de koriander en serveer.

VARIATIETIPS

  1. gebruik verschillende kleuren paprika of een andere groente zoals wortel en / of champignons.
  2. kook de rijst in kokosmelk en water (50% – 50%).
  3. gebruik verse inktvis in plaats van garnalen (neem kleine inktvisjes, vraag je visboer ze schoon te maken en snijd ze in ringetjes).

EERLIJK ETEN
Dit recept schreef Zij van GreenAge voor Eerlijk Eten – 80 makkelijke recepten met Fairtrade ingrediënten

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links