Kerstbrood

kerstbrood
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
1 groot brood bereidingstijd 30 minuten
+ 2 uur rijzen
+ 1 uur bakken
Gemiddeld

Geen kersttafel compleet zonder kerstbrood. Onze variant is extra rijk gevuld met dadels, pistachenoten, amandelen, gekonfijte kersen, cranberry’s en rozijnen. Het subtiel aanwezige vleugje kaneel en de citroenrasp geven het brood een overheerlijke verfijnde smaak. Lekker met een laagje verse biologische boeren roomboter!

INGREDIËNTEN

  • 325 ml melk
  • 1 ½ zakje gedroogde gist
  • 30 gram suiker + 1 eetlepel
  • 600 gram bloem
  • extra bloem (om het werkblad mee te bestuiven)
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 250 gram boter
  • 50 gram dadelstukjes (of 50 gram dadels in dunne plakjes of grof gehakt)
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 50 gram rozijnen
  • sap van 2 citroenen
  • 50 gram amandelen, grof gehakt
  • 50 gram pistachenoten, grof gehakt
  • 50 gram gekonfijte kersen, grof gehakt
  • rasp van 1 (biologische) onbehandelde citroen
  • 400 gram amandelspijs van de beste kwaliteit die je kunt vinden
  • poedersuiker

BEREIDEN

  1. verwarm de melk, haal van het vuur en los er het gist en 1 eetlepel suiker in op
  2. doe de bloem, kaneel en het zout in een grote mengkom, maak een kuiltje in het midden en giet hier de melk in
  3. breek het ei boven het kuiltje en doe er 30 gram suiker bij
  4. begin vanuit het midden te roeren
  5. neem steeds een beetje meer bloem “mee” tijdens het mengen totdat je alle bloem erdoor hebt geroerd
  6. kneed in 5-10 minuten tot een soepel deeg
  7. snijd de boter in blokjes en kneed dit beetje voor beetje door het deeg tot je een elastisch en soepel deeg hebt (ca. 8-12 minuten)
  8. maak een bol van het deeg, bestrooi rijkelijk met bloem en leg de bol op een plaat of in een mengkom
  9. dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en zet op een warme plaats weg
  10. laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld
  11. kook 100 ml water, zet het vuur uit en doe het citroensap en de rozijnen en cranberry’s erbij, laat een kwartiertje weken, giet af en knijp de rozijnen en cranberry’s uit
  12. rol het deeg uit tot een lap van ca. 30 x 30 cm

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links