“Houmous” van zwarte bonen, tijm, specerijen en rozijntjes

houmous-van-zwarte-bonen
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen bereidingstijd 90 minuten
+ 8 uur weken
Makkelijk

Houmous wordt traditioneel gemaakt van kikkererwten, knoflook, tahini (sesampasta) en olijfolie maar eigenlijk kun je van iedere peulvrucht een verrassende “houmous” of tapenade maken. Deze pittig-zoete variant van mungbonen, is kruidig door geroosterd koriander- en komijnzaad en lekker pittig door de verse rode pepertjes. Heerlijk op een stuk vers Turks brood of knapperige crackers!

INGREDIËNTEN

  • 75 gram GreenAge zwarte bonen
  • ¼ theelepel korianderzaad
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 2-4 kleine rode pepertjes (2 als je van licht-pittig houdt, 4 of zelfs meer als het flink pittig mag zijn), fijn gehakt
  • 1 flinke teen knoflook, fijn gehakt
  • ½ cm geraspte verse gember
  • de blaadjes van 3 steeltjes tijm, heel fijn gehakt
  • een eetlepel tahini (sesampasta)
  • 30 gram rozijnen
  • een flinke scheut extra vergine olijfolie
  • sap van 1-2 limoenen
  • peper en zout
  • geroosterde (zwarte) sesamzaadjes (optioneel)

BEREIDEN

  1. week de zwarte bonen 8 uur
  2. giet de bonen af in een vergiet en spoel ze schoon
  3. doe de bonen in een kleine pan, doe er water bij tot zo’n 5 cm boven de bonen
  4. breng aan de kook en gaar ze ca. 45 – 60 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn
  5. rooster koriander- en komijnzaad in een droge koekenpan tot de geuren vrijkomen
  6. doe koriander- en komijnzaad, knoflook, rode peper en gember in een vijzel en stamp tot een gladde pasta
  7. giet de bonen af, spoel even kort met koud water en laat ze goed uitlekken
  8. doe de bonen, de specerijenpasta, tijm, tahini, rozijnen, olijfolie en het sap van 1 limoen in een foodprocessor of keukenmachine en draai alles tot een glad en gelijkmatig mengsel, schraap af en toe de wand van de processor schoon zodat je echt alles in het mengsel meeneemt
  9. voeg meer olijfolie toe als je de houmous te droog vindt
  10. breng op smaak met peper en zout en eventueel wat meer limoensap
  11. doe de houmous in een schaaltje en strooi er eventueel wat zwart sesamzaad over ter decoratie

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links