Honing-tijm mosterd

HONING-TIJM-MOSTERD
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
voor 1 grote pot
van ca. 500 ml
10 minuten +
1 dag weken +
3 dagen rijpen
Gemiddeld /
Moeilijk

Honing, tijm en mosterd zijn smaakvrienden, ook in mosterd! Zelf mosterd maken is kinderachtig eenvoudig. Je moet het alleen wel juist timen wanneer je de mosterd maakt. Vandaag bedenken dat je morgen zelfgemaakte mosterd wilt eten, werkt niet. Mosterd moet rijpen, fermenteren. En dat duurt minimaal een dag of drie maar idealiter een dag of tien.
 
Zelf gemaakte mosterd is 6-8 weken houdbaar in de koelkast, maar als je de mosterd langer houdbaar wilt maken: steriliseer de pot en deksel, doe de mosterd erin, sluit goed af en zet de pot daarna ca. 5 minuten in een pan (rustig) kokend water. Goed af laten koelen. Je mosterd is dan makkelijk een half jaar houdbaar.
 
Je kunt eindeloos variëren met kruiden en azijnsoorten en òf en hoeveel (kokosbloesem)suiker of honing je gebruikt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Kurkuma maakt je mosterd mooi diep geel van kleur, zonder de smaak te beïnvloeden.

INGREDIËNTEN

  • 125 g GreenAge mosterdzaad Van Hollandsche Bodem
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 50 ml droge witte wijn
  • 100 gr vloeibare honing
  • 4 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 50 gram verse gember, in plakjes gesneden
  • de blaadjes van 10 takjes tijm, goed afgespoeld
  • 1/2 tl chilipeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zout

BEREIDEN

  1. Doe alle ingrediënten in een afsluitbare kom of vershoudbak
  2. Roer alles door elkaar en laat 24 uur weken (niet in de koelkast maar gewoon bij kamertemperatuur)
  3. Vis de plakjes knoflook & gember uit de bak
  4. Pureer alle ingrediënten met een staafmixer tot de gewenste dikte, hoe langer je pureert, hoe gladder je mosterd (in plaats van een staafmixer, kun je ook een blender of keukenmachine gebruiken: doe alle ingrediënten in de machine en pureer tot de gewenste dikte. Een volledig gladde mosterd krijg je na ongeveer 4-6 minuten draaien)
  5. Doe de mosterd in een schone pot met deksel, laat nog 3 dagen bij kamertemperatuur rijpen (fermenteren)
  6. Zet de pot daarna in de koelkast – de mosterd wordt lekkerder naarmate deze verder rijpt, na 1-2 weken is de smaak optimaal

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links