Gevuld speculaas met zelfgemaakt amandelspijs

gevulde-speculaas
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
12 stukken 20 minuten +
1 uur rusten
+ 40 minuten bakken
Gemiddeld

Speculaas wordt nog specialer wanneer je het vult met zelf gemaakt amandelspijs. Wat zogezegd “een eitje” is, je moet alleen even weten hoe je het maakt. Dus dat vertelt Zij van GreenAge je graag met dit recept wat zij schreef voor het kookboek Eerlijk Eten. Daarin vind je trouwens ook haar recept voor je eigen speculaaskruidenmengsel!

INGREDIËNTEN

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g bruine suiker
  • 2 flinke el speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 175 g koude boter, in kleine blokjes gesneden + extra om in te vetten
  • 3 el melk
  • 1 eidooier + 1 heel ei
  • enkele eetlepels bloem
  • een handjevol GreenAge amandelen geblancheerd
  • Voor de amandelspijs:

  • 150 g GreenAge amandelen geblancheerd
  • 150 g rietsuiker
  • 1 ei, dooier en eiwit gescheiden en in aparte kommetjes
  • fijn geraspte schil van ½ onbehandelde citroen
  • snufje zout

BEREIDEN

  1. Meng zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, suiker en zout. Voeg boter toe en kneed tot een kruimelig deeg. Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een soepel samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minimaal 1 uur in de koeling.
  2. Maak de amandelspijs: maal geblancheerde amandelen fijn in de keukenmachine, voeg suiker, zout en geraspte citroenschil toe. Laat de keukenmachine 5 minuten op hoge snelheid draaien. Voeg de eidooier toe, laat de machine weer 5 minuten draaien. Doe er zoveel eiwit bij als nodig is, om de spijs een mooie consistentie te geven (niet te korrelig en niet te nat).
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een springvorm in met boter.
  4. Haal het speculaasdeeg uit de koeling en verdeel het in 2 gelijke stukken.
  5. Bestuif je werkblad met bloem en rol beide stukken uit tot ronde lappen die precies in de springvorm passen. Leg 1 lap op de bodem van de vorm. Verdeel het amandelspijs erover. Leg de tweede lap erover en druk voorzichtig aan.
  6. Klop een ei los en besmeer er de bovenkant van de gevulde speculaas mee. Druk een handje amandelen in een mooi patroon in het deeg.
  7. Bak de gevulde speculaas in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en laat daarna afkoelen. Lauw-warm ook erg lekker trouwens, met een flinke bol kaneelijs!

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links