4 personen | 90 minuten | Makkelijk |
Bij “erwtensoep” denk je al snel aan koud weer, rookworst en een stevige vullende soep. Maar erwtensoep kan ook een stuk lichter en frisser (voor de minder koude herfst- en winterdagen bijvoorbeeld!) Met munt en zure room en goede kwaliteit (groenten)bouillon geef je een totaal nieuwe invulling aan erwtensoep. Enne…. wat gebakken spekjes erdoor mag natuurlijk gerust!
INGREDIËNTEN
- 150 gram GreenAge spliterwten
- 1 liter groenten- of gevogeltebouillon (liefst zelf gemaakt of van 2 bouillonblokjes)
- 150 ml droge witte wijn (optioneel, anders nog 150 ml extra bouillon)
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijn gesneden
- 2 eetlepels milde olijfolie
- de blaadjes van 12 takjes verse munt, fijn gesneden (en enkele blaadjes apart voor de garnering)
- 4 flinke eetlepels biologische zure room of crème fraîche
BEREIDEN
- verhit de olie in een pan met dikke bodem
- fruit hierin zachtjes sjalot en knoflook tot ze glazig (maar niet bruin!) zijn
- blus af met de wijn, wacht tot de alcohol verdampt is
- doe de spliterwten en de bouillon erbij en breng aan de kook
- zet het vuur laag en laat ca. 1 uur heel zachtjes koken met het deksel op de pan
- schep af en toe met een schuimspaan het (eiwit)schuim van de soep
- roer de zure room los met wat zout en peper en 1 eetlepel van de fijngesneden munt, zet koud weg tot gebruik
- voeg de rest van de munt toe aan de soep wanneer de spliterwten gaar zijn en uit elkaar vallen
- pureer de soep met een staafmixer
- breng op smaak met peper en zout
- serveer de soep in (verwarmde) kommen, schep een lepel zure room op de soep er garneer met een blaadje verse munt
TIPS
- voeg naar smaak wat gebakken spekjes toe
- gebruik geen munt maar verse basilicum of platte peterselie
- serveer met knapperig gebakken (meergranen) brood en biologische boeren boter voor een volledige maaltijd