Bio producten

Freekeh pilav – bijgerecht (lekker bij kip, lams-, kalfs- en rundvlees)

FREEKEH-PILAV-MET-GRIEKSE-YOGHURT-EN-PIJNBOOMPITTEN
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 35 minuten Makkelijk

Freekeh is een razend populair graan met een ietwat nootachtige, zeer licht gerookte smaak. Freekeh wordt groen geoogst, dus op de piek van de beste voedingswaarden, daarna in het kaf geroosterd en vervolgens gepeld.
 
Gebroken freekeh lijkt op bulgur. Deze variant gebruik je voor het maken van pilavs, risotto-achtige gerechten, door soep en in salades, om groenten zoals paprika mee te vullen en als bijgerecht bij bijvoorbeeld lamsvlees en kip. De aardse smaak en crunchy bite gaan uitstekend samen met “zoete” specerijen als kaneel.
 
Hele freekeh gebruik je op precies dezelfde manier als gebroken freekeh, maar is hiernaast ook uitermate geschikt voor stoofschotels, gecombineerd met bijvoorbeeld kip en dadels. Beide freekeh’s kun je daarnaast precies gebruiken zoals je als rijst of couscous of bulgur gebruikt.

INGREDIËNTEN

  • 2 middelgrote uiten, gesnipperd
  • 20 gram roomboter of ghee
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • scheutje extra vergine olijfolie (om het gerecht mee te besprenkelen)
  • 200 gram GreenAge freekeh – gebroken of heel
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • 750 ml goede kwaliteit groentenbouillon
  • 100 gram GreenAge sultana rozijnen
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 theelepels citroensap
  • ½ knoflookteen, gepeld en geperst
  • de blaadjes van 5 takjes platte peterselie, fijngehakt
  • de blaadjes van 5 takjes munt, fijngehakt
  • de blaadjes van 5 takjes koriander, fijngehakt
  • 4 eetlepels GreenAge pijnboompitten, goudbruin geroosterd in een droge koekenpan
  • vers gemalen zwarte peper
  • zout

BEREIDEN

  1. Doe de groentenbouillon in een wijde pan en laat inkoken tot de helft, zodat je een krachtig smakende bouillon overhoudt
  2. Doe ondertussen je de uien, boter en milde olijfolie in een pan met dikke bodem en zet de pan op een middelhoog vuur
  3. Fruit de uien 10 minuten terwijl je af en toe roert tot de ui zacht en bruin is
  4. Terwijl je de uien fruit, week je de freekeh 5 minuten in koud water
  5. Giet de freekeh in een zeef en spoel het af onder koud stromend water, laat goed uitlekken
  6. Doe de freekeh, kaneel en piment bij de uien, voeg de bouillon toe, roer goed om en breng aan de kook. Draai het vuur laag en doe een deksel op de pan, laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  7. Roer de rozijnen door de pilav en laat nog 5 minuten garen.
  8. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten met de deksel op de pan staan.
  9. Haal het deksel van de pan en laat de pilav nog 5 minuten enigszins afkoelen.
  10. Terwijl je wacht, meng je de yoghurt met het citroensap en de knoflook. Breng op smaak met wat zout.
  11. Roer ¾ van alle groene kruiden door de warme (maar niet meer hete) pilav, breng op smaak met peper en zout.
  12. Verdeel de pilav over borden of doe de pilav in een schaal. Verdeel er de yoghurt over en strooi er de pijnboompitten en resterende groene kruiden over, besprenkel met wat extra vergine olijfolie

VARIATIETIPS

  1. In plaats van sultana rozijnen kun je ook cranberries of in stukjes gesneden dadels gebruiken
  2. als je geen gemalen piment hebt, neem dan gerookt paprikapoeder of chilipoeder

Dit recept is een eigen GreenAge bewerking van een recept van Yotam Ottolenghi (Plenty).

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links