12 stukken | 70 minuten | Makkelijk |
Freekeh is een razend populair graan met een ietwat nootachtige, zeer licht gerookte smaak. Freekeh wordt groen geoogst, dus op de piek van de beste voedingswaarden, daarna in het kaf geroosterd en vervolgens gepeld.
Gebroken freekeh lijkt op bulgur. Deze variant gebruik je voor het maken van pilavs, risotto-achtige gerechten, door soep en in salades, om groenten zoals paprika mee te vullen en als bijgerecht bij bijvoorbeeld lamsvlees en kip. De aardse smaak en crunchy bite gaan uitstekend samen met “zoete” specerijen als kaneel.
Maar je kunt het natuurlijk ook ècht spannend maken, zoals met deze carrotcake op basis van geraspte wortel, pecannoten en… freekeh!
INGREDIËNTEN
- 50 g GreenAge freekeh – gebroken
- 180 g wortel, fijn geraspt
- 125 g GreenAge pecannoten, fijngemalen (keukenmachine)
- 1 citroen
- 3 eieren
- 200 g GreenAge kokosbloesemsuiker
- 125 g speltbloem
- 5 g bakpoeder
- 125 ml zonnebloemolie
- 1 volle tl kaneel of koekkruiden
- 1 el honing
- 200 g roomkaas
- 50 g pecannoten, grof gebroken, krokant geroosterd in een droge koekenpan
BEREIDEN
- verwarm de oven voor op 160 °C
- zet de freekeh op met 250 ml water, breng aan de kook en kook in ca. 18 min. gaar
- giet af op een zeef, laat uitlekken en afkoelen
- knijp het vocht uit de geraspte wortel tot je 150 g over hebt
- rasp 1 tl citroenrasp van de citroenschil fijn
- klop de eieren los en roer alle ingrediënten erdoor tot een goed gemengd beslag
- schep het beslag in een met bakpapier beklede en ingevette springvorm van ca. 20 cm doorsnede en bak de cake in ca. 50 min. gaar in het midden van de oven
- voel of de taart voldoende veerkracht heeft, of doe een check met een breinaald en prik in het midden van de taart – als deze schoon uit de taart komt is deze gaar
- laat de taart volledig afkoelen
- maak de ‘icing’ door de honing en sap van 1⁄2 citroen door de roomkaas te mengen. Verdeel met een lepel een flinke laag icing boven op de cake en bestrooi met grof gehakte pecannoten
- garneer eventueel met extra citroenrasp en besprenkel met extra honing
Dit recept is ontwikkeld & geschreven door ZTRDG – www.ztrdg.nl |