Duindoornbessen

VAN EUROPA VIA AZIË TOT CHINA – EEN WERELDSE SUPERBES MET VOC KRACHT!

 

In de Gouden Eeuw voeren VOC schepen vanuit Amsterdam naar Oost-Indië via De Rede van Texel. Weken, soms maandenlang wachtten de schepen op gunstige wind om uit te kunnen varen. Van Texel namen de schepen een verse voorraad water en voedsel mee, waarbij de opvarende “chirurgijn” (scheepsarts) bevel gaf tot het inslaan van diverse middelen tegen scheurbuik (de gevolgen van een ernstig vitamine C tekort). “Appeltjes van Oranje”, oftewel sinaasappelen, waren hier sinds de start van de tochten naar de Oost het medicijn tegen en deze kocht men onderweg naar de Oost in Spanje. Maar, zo leerden de chirurgijnen, Texel herbergde een vrucht die tot ruim 15 x meer vitamine C bevatte: de duindoornbes (>1400 mg per 100 gram gedroogd bessen). En laat Texel nou een heleboel duinen hebben. Met een heleboel duindoornstruiken en duindoornbessen. Duizenden kilo’s voeren mee naar het huidige Indonesië en redden vermoedelijk vele opvarenden van de gevolgen van lange tijd geen vers fruit en verse groenten eten.
 
Knap besje dus, de duindoornbes! Maar hoe smaakt dit superfruit en hoe eet je het? Van nature is de bes friszuur heeft het een citrusachtige smaak. Je kunt ze verwerken zoals bijvoorbeeld gedroogde GreenAge Cranberries of rozijnen – in zelfgemaakte jam, chutney en gebak. Laat ze meetrekken in (kruiden)thee. Of strooi ze over je GreenAge Muesli, roer ze door je yoghurt of toetje met vers fruit en gebruik ze in een frisse groene salade met andere (gedroogde) vruchten, noten en volle (oude) boeren kaas!

 

Bestel duindoornbessen

bestel_in_onze_webshop-bulgur

Recepten met duindoornbessen

binnenkort_recepten

Ook lekker:

quote quote

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links