De aller-lekkerste vegetarische chili ooit

chili
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
8 personen 50 minuten Makkelijk

Chili is de volgende dag nog lekkerder, daarom is dit recept voor een extra grote pan vol overheerlijke chili. Zodat je er de volgende dag of later in de week nog een keer van kunt genieten! In dit recept is de gedroogde variant van de poblano chilipeper gebruikt. Deze pepersoort heeft een dieprode kleur en gerimpeld velletje. Gedroogd is de smaak zoetig, rokerig en medium scherp tot scherp. Het is niet erg als je geen poblano (ook wel “ancho” genoemd) poeder kunt vinden, gebruik in ieder geval chilipoeder van de beste kwaliteit die je kunt vinden. Variatietip: gebruik niet 2 liter groentebouillon maar 1 ½liter water en ½ liter rode wijn. Voeg in het recept dan eerst de wijn toe en laat de alcohol verdampen voordat je de groentebouillon erbij doet.

INGREDIËNTEN

  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 8 tenen knoflook, fijngehakt
  • stukje gember van ca. 2 cm, geschild en geraspt
  • 3 eetlepels poblano chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 serrano of jalapeno peper (vers), zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 chipotle peper (gerijpte, gerookte gedroogde chilipeper), 10 minuten geweekt in heet water, fijngehakt (als je dit niet kunt vinden: gebruik dan 2 theelepels gedroogde chili snippers)
  • 2 blikken gepelde tomaten, in blokjes (sap bewaren!)
  • 1 ½ liter goede kwaliteit groentebouillon (liefst zelfgemaakt) + wat extra
  • 150 gram GreenAge kikkererwten, 1 nacht geweekt
  • 150 gram zwarte of rode kidneybonen, 1 nacht geweekt
  • 300 gram linzen: GreenAge berglinzen of Franse linzen of Beluga linzen of een mix hiervan
  • 175 gram GreenAge spelt, 1 nacht geweekt
  • 175 gram GreenAge bulgur
  • zout, peper
  • goede kwaliteit extra vergine olijfolie
  • lekker voor erbij, schaaltjes met: (kies welke jij het lekkerst vindt)
  • grof gehakte korianderblaadjes
  • dunne ringetjes bosui
  • citroenen in partjes
  • zure room of Griekse yoghurt met wat zout
  • feta, gebrokkeld
  • mengsel van gelijke delen olijfolie + verse fijngehakte platte peterselie + gehakte rode ui
  • warme geurige jasmijnrijst
  • vers grof gesneden (meergranen) brood

BEREIDEN

  1. verwarm de olijfolie op middelhoog vuur en fruit hierin ui en sjalotten tot ze zacht beginnen te worden
  2. voeg knoflook, gember, chilipoeder, komijn, kaneelstokjes en laurierblaadjes toe en fruit een minuutje mee terwijl je goed roert, totdat de geuren vrij beginnen te komen
  3. roer serrano en chipotle peper, tomaten en 1 ½ liter water toe
  4. roer kikkererwten, bonen, spelt en bulgur erdoor
  5. breng aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat zachtjes 30-40 minuten pruttelen tot de linzen en granen beetgaar zijn
  6. verwijder kaneelstokjes en laurierblaadjes
  7. indien nodig en gewenst, kun je nog wat groentebouillon toevoegen (de granen en linzen zullen inmiddels veel water hebben opgenomen)
  8. breng op smaak met zout, peper of nog meer gedroogde chilipeper of chiplotle naar smaak
  9. serveer met rijst en brood en sprenkel wat goede kwaliteit extra vergine olijfolie over de chili op je bord
  10. geef er wat schaaltjes toppings (zoals genoemd bij de ingrediënten) bij

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links