Citroen-amandel-maanzaad cake(jes)

citroen-amandel-cakejes
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
1 taart van 25 cm doorsnede 90 minuten Makkelijk

Maanzaad kennen we vooral als decoratie en smaakmaker van brood(jes). In veel zuidelijke landen kom je maanzaad ook echt als hoofdingrediënt van gebak tegen en in Amerika en Engeland is “lemon poppyseed cake” een zeer geliefde zoete lekkernij. Er zijn allerlei varianten van deze cake en die van GreenAge is met lekker veel gemalen amandelen en wat minder bloem – want amandelen zorgen voor een heerlijk volle, romige smaak en maken de cake(jes) heerlijk bros en luchtig!

INGREDIËNTEN

  • 150 gram GreenAge amandelen RAW
  • 160 gram GreenAge kokosbloesemsuiker + 1 eetlepel
  • 160 ml mille olijfolie
  • 5 grote scharreleieren – dooiers en eiwitten gesplitst
  • de geraspte schil en het sap van 3 onbehandelde citroenen
  • 80 gram tarwebloem
  • 1 afgestreken theelepel sodium bicarbonaat (eventueel vervangen met bakpoeder)
  • 1 afgestreken theelepel bakpoeder
  • een snuf zout
  • 3 eetlepels melk
  • 100 gram GreenAge maanzaad

BEREIDEN

  1. vet een springvorm van ca. 25 cm doorsnede in met milde olijfolie en warm de oven voor op 175 graden
  2. zet een steelpannetje water op en doe hier de amandelen in zodra het water kookt, wacht ½ minuut en giet de amandelen af
  3. spoel ze af onder een koude kraan en leg ze op een theedoek
  4. wrijf ruw met de theedoek over de amandelen zodat de velletjes eraf gaan (of knijp ze tussen duim en wijsvinger uit zodat ze uit hun jasjes schieten)
  5. maal de amandelen fijn in een keukenmachine
  6. mix kokosbloesemsuiker en olijfolie enkele minuten tot het licht en luchtig is, voeg de eidooiers 1 voor 1 toe (wacht met toevoegen van de volgende tot de voorgaande eidooier volledig is opgenomen)
  7. mix citroensap en –rasp erdoor
  8. spatel bloem, amandelen, zout, sodium bicarbonaat en bakpoeder, melk en tot slot maanzaad door het mengsel en zet het beslag apart
  9. mix de eiwitten in een vetvrije kom goed luchtig, voeg 1 eetlepel kokosbloesemsuiker toe en mix verder tot het schuim goed stevig is en pieken vormt
  10. spatel 1/3 van de eiwitten door het beslag
  11. spatel de rest van de eiwitten erdoor en giet het beslag in de springvorm
  12. zet de vorm in het midden van de oven en bak in ca. 50-60 minuten gaar
  13. test de gaarheid met een satéprikker (deze moet er droog uitkomen)
  14. laat afkoelen en bestrooi eventueel met poedersuiker of bestrijk met een icing (zie variatietips hieronder)

VARIATIETIPS

  1. verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes – verkort de baktijd dan tot 25 minuten
  2. gebruik speltbloem of quinoa- of boekweitmeel in plaats van tarwebloem
  3. in plaats van kokosbloesemsuiker kun je witte fijne kristal- of basterdsuiker gebruiken
  4. gebruik kokosmelk of amandel- of sojamelk in plaats van (koe)melk
  5. maak een glazuur van 50 gram poedersuiker, 2 eetlepels maanzaad en het sap van 1 citroen en bestrijk hiermee de cake(jes) wanneer deze afgekoeld is
  6. bestrijk met een icing van 250 gram licht opgeklopte crème fraiche met daarin 2 eetlepels poedersuiker, de geraspte schil van 1 onbehandelde citroen en 2 eetlepels maanzaad

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links