Chutney van dadels, ananas en vijgen

Chutney-van-dadels,-ananas-en-vijgen
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
6x ½ liter 60 minuten Makkelijk

Onmisbaar bij een feestelijk diner is chutney: een zoetzure marmeladeachtige saus van vruchten en specerijen die je serveert bij warm (of koud) vlees en gevogelte. Heerlijk bij traditioneel gebraden lamsbout of kalkoen en minstens zo lekker bij een mooie kaasplank! Ons chutney recept is kruidig en verrassend: met dadels, ananas, vijgen en winterse specerijen.

INGREDIËNTEN

  • 4 grote goudrenetten, geschild, klokhuis verwijderd, in kleine stukjes ( ½ x ½ cm)
  • 1 verse ananas, schoongemaakt en in even kleine stukjes gesneden (ca. 500 gram schoon gewicht)
  • 500 gram rode uien, gesnipperd
  • 350 gram gedroogde vijgen, in dunne reepjes
  • 350 gram GreenAge dadelstukjes (of 350 gram dadels, in dunne plakjes gesneden of in blokjes gehakt)
  • 250 gram rozijnen
  • 4 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • een stuk verse gember van ca. 10 cm, geraspt
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 1 eetlepel zwart of bruin mosterdzaad
  • 2 theelepels zout
  • 1,5 liter frambozenazijn
  • 750 gram lichte basterdsuiker
  • milde olijfolie

BEREIDEN

  1. steriliseer 6 jampotten en deksels (enkele minuten in kokend water, daarna ondersteboven op een schone theedoek zetten)
  2. verwarm een flinke scheut milde olijfolie in een grote (soep)pan
  3. fruit hierin zachtjes ui en knoflook glazig maar niet bruin
  4. voeg gember en alle specerijen toe, fruit even mee tot de geuren vrij komen
  5. voeg appel, ananas, dadel, vijgen en rozijnen toe en fruit zachtjes enkele minuten mee
  6. voeg zout en suiker toe en laat de suiker smelten terwijl je af en toe roert
  7. voeg azijn toe, draai het vuur hoog, breng aan de kook en draai daarna het vuur laag
  8. laat ca. 20-30 minuten zachtjes pruttelen (af en toe roeren): hoe langer je de chutney kookt, hoe zachter het fruit wordt en hoe meer het uit elkaar valt. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak hoe lang je de chutney op laat staan. Voor een extra fijne chutney, kun je eventueel de staafmixer gebruiken.
  9. haal de chutney van het vuur en vul de jampotten met de nog hete chutney, draai het deksel erop en keer de potten een keer om, zet ze daarna weg om af te koelen. De chutney blijft enkele maanden goed als je de potjes op een droge en donkere plek bewaart. Eenmaal geopend, bewaar je een potje nog maximaal 2 weken in de koeling.

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links