Cacaonibs zijn in stukjes gehakte rauwe cacaobonen. Je gebruikt ze door muesli en yoghurt, desserts, in gebak en koekjes. Tip voor een verrassende caramel: rooster cacaonibs (al dan niet met noten samen) in een koekenpan, voeg suiker toe en laat karameliseren – stort op een plaat, laat afkoelen en hak in stukjes voor een verrassende crumble over ijs of bij moelleux au chocolat!
Verwar cacaonibs vooral niet met chocoladestukjes, want cacaonibs zijn onbewerkt, er is geen suiker of vet toegevoegd, waardoor je een zeer volle, sterke, iets bittere cacaosmaak proeft.
Cacaobonen zijn het belangrijkste ingrediënt voor chocolade, maar onbewerkt profiteer je natuurlijk pas echt van de voordelen van cacao. Misschien wel het belangrijkste (wetenschappelijk vastgestelde) gezondheidsvoordeel van cacao is dat het het hoogste percentage antioxidanten bevat van alle voedingsmiddelen. Anitoxidanten beschermen het lichaam tegen de zogeheten vrije radicalen en gaan veroudering tegen.