Bio producten

Blini met zure room en zalmeitjes

BLINI-MET-ZURE-ROOM-EN-ZALMEITJES-web
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
18-20 stuks 30 minuten + 1 uur rijzen Gemiddeld

Blini zijn Oost-Europese “pannenkoekjes” die veel weg hebben van poffertjes. In Nederland hebben we het vaak over blini’s maar in Rusland is blin enkelvoud en blini dus meervoud. Traditioneel maak je blini met boekweitmeel. Zij van GreenAge gebruikt liever boekweitgrutten en maalt hier dan zelf een redelijk grof meel van, omdat dit meer smaak en textuur geeft aan de blini. Blini eet je liefst warm, met (heel klassiek) zalmeitjes of zelfs kaviaar of gerookte vis maar in de zoete vorm, worden het prachtige brunchhapjes of toetjes!

INGREDIËNTEN

  • 85 gram GreenAge boekweitgrutten
  • 85 gram (spelt)bloem
  • ¾ theelepel zout
  • ½ theelepel GreenAge kokosbloesemsuiker
  • 5 gram droge gist (zakje)
  • 150 gram crème fraîche
  • 175 ml volle melk
  • 2 eieren – dooiers en eiwitten gescheiden
  • 25 gram boter
  • 250 gram crème fraîche
  • een potje zalmeitjes

BEREIDEN

  1. maal de boekweitgrutten fijn in een keukenmachine
  2. doe de gemalen grutten in een kom en meng bloem, zout, kokosbloesemsuiker en gist erdoor
  3. maak een kuiltje in het midden
  4. doe 150 gram crème fraîche en melk in een pannetje en verwarm tot handwarm
  5. haal het pannetje van het vuur en meng met een garde de eidooiers erdoor
  6. giet met melk-eimengsel in het kuiltje boekweit-bloemmengsel en meng tot een homogeen, dik beslag
  7. dek de kom af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme plaats – laat een uur rijzen
  8. klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag
  9. smelt de boter en doe het in een kommetje
  10. verwarm een koekenpan, doop een kwastje in de boter en vet de pan in
  11. schep met een eetlepel 5 bergjes beslag in de pan
  12. bak ca. 40 seconden en draai de blini daarna voorzichtig om (met de hulp van een klein spateltje gaat dit het makkelijkst)
  13. bak nog 30 seconden op de andere kant tot de blini goudbruin en krokant is
  14. leg de gare blini op een bord met keukenpapier en bak zo door tot het beslag op is
  15. roer 250 gram crème fraîche los met wat peper en zout en schep een theelepel op iedere blini, maak af met een half theelepeltje zalmeitjes en serveer (als de blini nog erg warm zijn, kun je de crème fraîche en zalmeitjes ook in kommetjes op tafel zetten en laat je gasten zelf hun blini beleggen)

VARIATIETIPS

  1. als je geen warme plaats hebt waar het beslag kan rijzen, kun je de kom ook in een grotere kom of pan zetten met heet water
  2. meng wat fijngehakte peterselie door het beslag
  3. meng wat verse fijngehakte dille of dun gesneden bieslook door de crème fraîche
  4. in plaats van zalmeitjes kun je ook andere viseitjes gebruiken of gerookte zalm(forel) of andere (vette) vis
  5. zoete blini zijn ook heerlijk: na de crème fraîche, schep je er een klein beetje van je favoriete confiture of fruitbeleg of vers fruit op of gebruik Griekse yoghurt in plaats van crème fraîche en sprenkel er wat honing en fijngehakte walnoten over
  6. blini kun je heel goed van te voren maken – je warmt ze in 5 minuten op in een oven van 150 graden
  7. maak een extra portie blini, laat ze goed afkoelen en vries ze in, zo heb je altijd een snelle en makkelijke basis voor een jammie hapje in huis (en als je ze in een enkele laag invriest, zijn ze binnen 10 minuten ontdooid)

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links