Besjebrij (krentjebrij of watergruwel à la GreenAge)

BESJEBRIJ
aantal_personen bereidingstijd moeilijkheidsgraad
4 personen 60 minuten Gemiddeld

Krentjebrij (ook wel watergruwel genoemd) is een historisch gerecht uit het noorden van Nederland. “Gruwel” klinkt niet erg gezellig, het is een verbastering van het Engelse woord “gruel” wat “papje, brij” of “moes” betekent. Traditioneel maak je krentjebrij met krenten en rozijnen. GreenAge geeft er een eigen twist aan met een mix van diverse gedroogde besjes en fruitjes.

INGREDIËNTEN

BEREIDEN

  1. doe alle ingrediënten in een ruime pan
  2. breng zachtjes aan de kook
  3. zet het vuur laag en laat ca. 1 uur zachtjes koken, tot de parelgerst beetgaar is (of iets langer voor een wat zachtere “bite”) – roer wel af en toe even door
  4. verwijder limoenblaadjes, serehstengels, kaneel- en vanillestokjes
  5. laat de besjebrij afkoelen en serveer met eventueel een schepje crème fraîche met geraspte limoenschil of geklopte room

VARIATIETIPS

  1. naar smaak kun je meer of minder vocht (water / sap) toevoegen
  2. als je geen wijn wilt gebruiken, vervang je het met bessen- of blauwe druivensap
  3. in deze versie zijn diverse besjes / vruchtjes gebruikt – maak je eigen mix naar jouw smaak
  4. strooi wat vers rood fruit over de besjebrij voor het serveren

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Laatste pins

Volg ons

Links