Boekweitgrutten zijn gekraakte, grof gemalen boekweitzaadjes en daardoor in 5 minuten klaar. Je gebruikt ze traditioneel voor het maken van pap (met karnemelk en stroop!) maar ook voor het bakken van koekjes en het maken van een verrassende tapenade! En wat dacht je van kroketjes van boekweitgrutten? Boekweitzaadjes zijn de vruchtjes van een struik. Boekweit is dus geen graan maar sinds mensenheugenis vervult het in vele gerechten wel de functie van ervan. Vermoedelijk heeft boekweit haar oorsprong zo’n […]
Lees meer →VAN HOLLANDSCHE BODEM
Boekweit is snel klaar en veelzijdig: in plaats van rijst of pasta, in (koude) salades, stoofschotels of soepen maar ook als basis voor een verrassende risotto. Rauw kun je boekweit ook verwerken, bijvoorbeeld door je smoothie wanneer je deze “blendt”, je smoothie wordt hier lekker romig en vol van. Boekweitzaadjes zijn de vruchtjes van een struik. Boekweit is dus geen graan maar sinds mensenheugenis vervult het in vele gerechten wel de functie van ervan. Vermoedelijk heeft boekweit haar […]
Lees meer →Niet zomaar Van Hollandsche Bodem, nee: alléen Van Hollandsche Bodem. De kapucijner is een typisch Hollandse boon (ook al heeft hij qua uiterlijk meer weg van een erwt) en deze vind je dan ook praktisch alleen in Nederland. De kapucijner is het voorbeeld van een gewas wat verdrongen is door “gewonere” erwten en bonen – terwijl eeuwenlang kapucijners op zowat op iedere eettafel in Nederland stonden. Kapucijners zijn een beetje moeilijke peulvruchten voor een boer. Ze brengen stikstof in de […]
Lees meer →Hollandsche oertarwerassen: Ommelander en Zeeuwse Witte. Oertarwerassen die praktisch van de Hollandsche Bodem verdwenen waren – sterker nog – met uitsterven werden bedreigd. Maar mede dankzij boer Piet uit Groningen, kregen ze een nieuwe kans. Met zijn voorliefde voor oude, oorspronkelijke gewassen, startte hij met slechts een handje verkrijgbare Ommelander en Zeeuwse Witte tarwekorrels. Jaar na jaar, beetje bij beetje, groeide zijn areaal en trots zijn wij, dat wij daardoor deze bijzondere tarwerassen van hem mogen kopen. Authentiek, niet doorgeteeld […]
Lees meer →In de afgelopen 30 jaar is de landbouwgrond in Nederland waarop bruine bonen geteeld worden, afgenomen van ruim 3500 ha naar 1200 ha. Biologische bruine bonen zijn nog schaarser. Zeeland is de belangrijkste provincie voor de “professionele” bruine bonen teelt en gelukkig, kom je daar nog de traditionele biologische bruine bonen boer tegen. GreenAge heeft voor jou Zeeuwse bruine bonen van uitzonderlijke kwaliteit: niet melig of korrelig maar vol van smaak en ook nog eens relatief snel klaar! Want daarin […]
Lees meer →Van het “Oberkulmer Rotkorn” ras is onze biologische spelt van boer Ale Havenga uit Kloosterburen. Vaak is spelt doorveredeld, waardoor het soms tot zelfs 100% tarwe bevat. Vinden wij niet fair. Wereldwijd zijn er nog maar enkele 100% natuurzuivere speltrassen. Oberkulmer Rotkorn is er daar één van. Hoe ongelooflijk bijzonder is het, dat dit oergraan in de zuiverste vorm in Groningen, pal aan de Waddenzee groeit? En dat wij een deel van dit gouden goed aan jou mogen aanbieden, met een […]
Lees meer →